به گزارش خبرنگار فانا، علیرضا مهدوی معاون دفتر بیماریهای غیرواگیر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در مراسم افتتاح دهکده تندرستی با محوریت چاقی از اضافه وزن و چاقی ۶۰ درصد از ایرانیان خبر داد و گفت: ۲۲ درصد از ایرانیان بالغ با توده بدنی بالای ۳۰ درصد کاملا چاق هستند و بقیه، اضافه وزن دارند.
وی افزود: چاقی خود یک بیماری است و زمینه ساز بیماریهای دیگری همچون دیابت و پرفشاری خون نیز هست.
مهدوی اضافه کرد: پیشگیری از چاقی به منظور کنترل بیماریهای غیرواگیر یکی از اهداف ۱۳ گانه سند پیشگیری از بیماریهای غیرواگیر است.
وی با بیان اینکه تغذیه سالم و فعالیت بدنی مناسب دو عامل اصلی شیوه زندگی سالم است، گفت: در بخش تغذیه، مصرف کمتر از پنج گرم نمک در روز، مصرف ۴۰۰ تا ۵۰۰ گرم میوه و سبزیجات در چهار تا پنج وعده در روز، اجتناب از مصرف چربیهای اشباع باید مورد توجه قرار گیرد.
مهدوی اضافه کرد: فعالیت بدنی مناسب، ۱۵۰ دقیقه فعالیت متوسط تا شدید در هفته است که باید در فواصل زمانی منظم (سه تا پنج بار در هفته) تقسیم بندی شود.
وی ادامه داد: از سال ۹۵ که برنامه "ایراپن" را در نظام سلامت ادغام کردیم در واقع مراقبت دیابت و فشارخون و پیشگیری از سکته های قلبی و کنترل عوامل خطر بیماری غیرواگیر همانند تغذیه ناسالم، فعالیت بدنی ناکافی و ساخت دخانیات و الکل، یک سری مداخلاتی داریم.
معاون دفتر بیماریهای غیرواگیر وزارت بهداشت ادامه داد: در حال حاضر خدمتی که در سطح یک، انجام می شود این است که همه خانههای بهداشت و پایگاه های سلامت مناطق روستایی و شهری، افراد بالای ۳۰ سال را از نظر چاقی شکمی نمایه توده بدنی بررسی میکنند و برای افرادی که دارای اضافه وزن و چاقی هستند خطرسنجی قلبی انجام می شود و برای بقیه افراد نیز در مواردی که اضافه وزن دارند یا چاق هستند و هیچ مشکل دیگری ندارند مشاوره تغذیه ارائه می شود.
وی تصریح کرد: بعد از اینکه میزان فعالیت بدنی آنها را اندازه گیری کردیم، وضعیت سلامتی آنها را پیگیری می کنیم و اگر روندشان تغییر نکرد به پزشک یا کارشناس ارجاع داده می شود. ما از هر حرکتی که در راستای سلامت مردم باشد و واقعا طی آن، دانش مردم افزایش یابد استقبال می کنیم.
شیوع چاقی از سنین کودکی در حال افزایش است
طبق بررسی هایی که صورت گرفته متاسفانه چاقی به علت عدم آموزش کافی، تغذیه نامناسب و نبود فعالیت ورزشی از سنین کودکی در حال افزایش است و این بیماری زمینه ساز دیگر بیماری ها از قبیل بیماری های قلبی و عروقی است.
دکتر فاطمه قائمی مسئول برنامه کشوری کنترل دیابت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز در این مراسم از چاقی بیش از نیمی از بیماران مبتلا به دیابت در کشور که بالای ۵۰ سال سن دارند، خبر داد. همچنین ۱۱ درصد از جمعیت کشور، بیماری دیابت دارند و به صورت کلی ۲۵ درصد از بیماران مبتلا به دیابت، چاق هستند.
قائمی با بیان اینکه چاقی خود، بیماری است گفت: این بیماری ارتباط تنگاتنگی با دیگر بیماریها همچون بیماریهای قلبی و عروقی، پرفشاری خون، دیابت و دیگر بیماریهای غیر واگیر دارد.
وی افزود: به منظور کنترل بیماریهای غیرواگیر که بسیار خطرناک و درواقع غیر قابل درمان هستند باید از چاقی، پیشگیری و در صورت ابتلا درمان شود.
قائمی تاکید کرد: متاسفانه چاقی، بیماری رو به افزایشی است و همراه با خود ١٩٥ عارضه را ایجاد می کند. ما توصیه میکنیم همه افراد، ورزش و فعالیت کافی داشته باشند چون یکی از مهمترین عواملی که می تواند در بروز بیماری چاقی و دیابت پیشگیری کننده و درمانی باشد فعالیت کافی است که متاسفانه بسیاری از بچههای ما این فعالیت را ندارند.
وی افزود: همچنین کودکان ما دارای رژیم غذایی سالم که همراه با ورزش انجام شود، نیستند ولی اگر رژیم غذایی و ورزش کافی باشد در بسیاری از مواقع می توان از بروز چاقی جلوگیری کرد.
همچنین مدیرعامل شرکت نوونوردیسک پارس در حاشیه این مراسم با اشاره به اینکه چاقی یک بیماری است که پیشزمینه بروز بیماریهای دیگر است و به همین دلیل باید درباره آن به مردم آموزش داده شود، افزود: متاسفانه شیوع چاقی در کشور رو به افزایش است و هماکنون بیش از 25% از افراد بالغ در ایران دچار چاقی هستند و بیش از 50% هم دچار اضافه وزن هستند که هر دو گروه مستعد ابتلا به بیماریهایی هستند که درمانها آنها بسیار سخت است و حتی بعضا غیرقابل درمان هستند.
وی با اشاره به اینکه وزارت بهداشت برای مقابله با افزایش شیوع چاقی در کشور در دو حوزه پیشگیری و درمان برنامه دارد، توضیح داد: در حوزه پیشگیری ارائه آموزشهای لازم به مردم در دستورکار است تا مردم بدانند چاقی زمینهساز بسیاری دیگر از بیماریها است. همچنین در زمینه درمان نیز اگر بیمار بطور دقیق و باکیفیت درمان نشود دچار عوارضی میشود که شاید غیرقابل جبران باشند. همچنین در زمینه درمان، کلینیکهای دیابت و چاقی در بسیاری از بیمارستانها و مراکز درمانی کشور ایجاد شده که درمان بیماران چاق را پیگیری میکنند.
او با بیان اینکه چون چاقی یک بیماری است در نتیجه به درمان نیاز دارد و برای درمان این بیماری هم داروهای موردنیاز آن باید در دسترس بیماران قرار داشته باشند، اظهار کرد: وزارت بهداشت با توجه به شرایط جامعه برنامهریزی کرده است که داروهای ضروری و موردنیاز در این زمینه در کشور موجود باشند که برخی از این داروها نیز تحت پوشش بیمه قرار دارند و برخی هم تحت پوشش نیستند. انتظار داریم در آینده نه چندان دور داروهای جدید درمان چاقی به ویژه داروهای تزریقی نیز تحت پوشش بیمه قرار بگیرند.
یک قلم داروی چاقی در بازار ایران داریم
همچنین مدیرعامل شرکت نوونوردیسک پارس در حاشیه این مراسم با اشاره به اینکه نخستین دهکده تندرستی با محوریت چاقی شامل پنچ غرفه است که در آنها خدمات متفاوتی به مراجعهکنندگان ارائه میشود، توضیح داد: در غرفه اول شاخص توده بدنی افراد اندازهگیری میشود. در غرفه دوم پزشک و پرستار به افراد براساس میزان شاخص توده بدنی آنها مشاوره میدهند. در غرفه سوم دو آشپز در زمینه تهیه غذاهای مناسب مشاوره میدهند و اینکه چه غذاهایی باید بخوریم تا چاق نشویم. در غرفه چهارم یک ورزشکار حرفهای اصول ورزش کردن را ارائه میدهد و اینکه افراد برای پیشگیری از چاقی چقدر باید ورزش کنند و یا افراد چاق برای لاغر شدن چطور باید ورزش کنند. در غرفه پنجم نیز افراد از طریق کینکت بازی میکنند که این بازی باعث تحرک و فعالیت آنها میشود.
علی ناصر مستوفی با اشاره آمار بالای اضافه وزن و چاقی در ایران اظهار کرد: شرکت نوونوردیسک در حال حاضر تنها یک قلم داروی درمان چاقی را در بازار ایران به نام ساکسندا دارد که این دارو هماکنون در حال تامین است اما تحت پوشش بیمه نیست. اگرچه برخی سیاستگذاران اعتقاد دارد که داروی درمان چاقی یک نوع کالای لوکس است این در حالی است که چاقی یک بیماری خطرناک است که 195 عارضه دارد از جمله دیابت نوع 2، مشکلات قلبی عروقی، افزایش فشارخون، آرتروز و ...
وی افزود: داروهای دیگری نیز برای درمان چاقی در پایپ لاین نوونوردیسک هستند که امیدواریم در آینده بتوانند تائیدیه FDA را بگیرند و وارد بازارهای جهانی شوند.
گفتنی است دهکده تندرستی با محوریت چاقی از 17 تا 19 مهر از ساعت 16 تا 21 توسط شرکت نوونوردیسک پارس و با همکاری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در مجتمع ارگ تجریش در تهران برپا شد.